Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Άνοια-Alzhaimer

 Με τον όρο άνοια εννοούμε την προοδευτική έκπτωση των γνωσιακών λειτουργιών (μνήμη,κρίση,προσανατολισμός,ικανότητα σχεδιασμού ενεργειών) με αποτέλεσμα να περιορίζεται η καθημερινή δραστηριότητα του παθόντος και σταδιακά να χρειάζεται τη βοήθεια άλλων για την καθημερινή του φροντίδα.
 Η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας είναι η νόσος Αlzhaimer,ασθένεια εκφυλιστική,η οποία περιγράφηκε από το Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλόϊσο Αλτχάιμερ το 1906.
Η άνοια εμφανίζεται μετά την ηλικία των 65 ετών και η συχνοτητά της αυξάνεται με την ηλικία.Το μεγαλύτερο ποσοστό άνοιας οφείλεται στη νόσο Αλτχάιμερ.
 Συμπτωματολογία:
  • Εξασθένηση μνήμης.Οι πάσχοντες στην αρχή ξεχνούν πρόσφατα γεγονότα,στη συνέχεια με την εξέλιξη της νόσου και παλιότερα.
  • Προβλήματα προσανατολισμού.Κάποιος που πάσχει από μορφές άνοιας χάνεται εύκολα ή ξεχνάει που βρίσκεται.
  • Δυσκολία μελλοντικών σχεδίων,όπως το κλείσιμο ενός ραντεβού.
  • Διαταραχή σκέψης.Εμφανίζει έντονη δυσκολία στο λόγο,στους μαθηματικούς υπολογισμούς.
  • Δυσκολία σε καθημερινές πράξεις όπως ντύσιμο,προσωπική φροντίδα.
  • Δυσκολία στη γλώσσα.Προβλήματα στην έκφραση,αδυναμία να αρχίσει ή να παρακολουθήσει μια συζήτηση.
  • Αλλαγή στη συμπεριφορά.Παρουσιάζει επιθετικότητα,εκνευρσμό,ανησυχία ή καχυποψία.
 Βέβαια,εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι υπάρχουν και άλλες παθήσεις που παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία.Γιαυτό χρειάζεται η έγκυρη και έγκαιρη εξέταση/διάγνωση από γιατρό,με την εμφάνιση των συμπτωμάτων ώστε να δωθεί η κατάλληλη θεραπευτική/φαρμακευτική βοήθεια.
 Αν και οι έρευνες είναι εντατικές σε παγκόσμιο επίπεδο,ωστόσο δεν υπάρχει ολοκληρωτική θεραπεία της νόσου.Φάρμακα και άλλες παρεμβάσεις ελέγχουν τα συμπτώματα,ανακόπτουν τη νόσο και προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή για περισσότερο διάστημα.Πέρα από τα φάρμακα ο ασθενής χρήζει επιπλέον βοήθειας όπως σωματικής,ψυχολογικής,συμβουλευτικής,κοινωνικής.
 Τεχνικές μνήμης μπορούν να φανούν βοηθητικές.Η χρήση ατζέντας ή σημειωματαρίου για να σημειώνονται δουλειές,δραστηριότητες και υποχρεώσεις.Εναλλακτικά οι πίνακες ανακοινώσεων με καρφιτσωμένα υπενθυμητικά χαρτάκια αποτελούν πολύ καλό οπτικό μέσο υπενθύμισης.Τα ρολόγια στο σπίτι με ένδειξη ημερομηνίας κρατάν σε συνεχή ενημέρωση ώρας και ημερομηνίας.Καταγεγραμμένα τα σημαντικά τηλέφωνα δίπλα από το τηλέφωνο.Για λεπτομέρειες,συμβουλεύεται ο ασθενής και η οικογένεια τον γιατρό του.
 Το να ζεις και να φροντίζεις έναν ανοϊκό ασθενή θέλει δύναμη,υπομονή,ψυχραιμία,αγάπη και αποδοχή.Αποδοχή για τον ασθενή και την ασθενειά του σημαίνει να θέτουμε όρια,να αναλαμβλάνουμε πρωτοβουλίες,να παρέχουμε καθοδήγηση.Πρέπει να είμαστε σε θέση να δεχτούμε καινούριες συμπεριφορές,να κατανοήσουμε συναισθήματα και πάνω από όλα να αντιμετωπίζουμε τον ασθενή ως άνθρωπο και όχι ως αντικείμενο φροντίδας.Ο φροντιστής πρέεπει να είναι ειλικρινής απέναντι στον πάσχοντα με πρυπόθεση ότι δεν θα τον βλάψει,ούτε θα τον πληγώσει.Δεν υποκρινόμαστε απεναντί τους.Δε δείχνουμε περισσότερο ζήλο και σεβασμό από όσο νιώθουμε,γιατί ο ασθενής θα καταλάβει την υποκρισία και θα κλειστεί στον εαυτό του δείχνοντας άρνηση για οποιαδήποτε φροντίδα.Δημιουργήστε μια σταθερή σχέση με τον ασθενή κάνοντας μικρές καθημερινές τελετουργίες (βοήθεια στο ντύσιμο,πλύσιμο,φαγητό,προσευχή πριν τον ύπνο,τραγουδήστε του ή χορέψτε μαζί του).Προσπαθήστε να γίνεται κομμάτι των παλιών συνηθειών και αναμνήσεων του.
 Όσο για τους φροντιστές...Βρείτε τρόπους να εκτονώνεστε και να ανακουφίζεστε.Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας,με τις προσωπικές σας σχέσεις,βρείτε ενδιαφέροντα για τον ελεύθερο χρόνο σας και ζητήστε βοήθεια έγκαιρα αν νιώσετε την ανάγκη.
 Στην Ελλάδα,οι οικογένειες είναι αυτές που συνήθως φροντίζουν τους ανοϊκούς ασθενείς και επιβαρύνονται με το πολυδιάστατο φορτίο της ασθένειας.Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετά συστήματα υποστήριξης στην κοινότητα όπως ειδικά ιατρία μνήμης,εταιρείες Αλτσχάιμερ,μονάδες ημερίσιας περίθαλψης.Το να μοιράζεσαι τα οδυνηρά συναισθήματα είναι ανακουφιστικό.Η συμμετοχή των φροντιστών σε ομάδες υποστήριξης βοηθάει σημαντικά στο δύσκολο αλλά σημαντικό έργο τους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου