Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Αλκοόλ και Κατάθλιψη

'Οταν κάποιος πίνει συστηματικά,είναι πιθανό να νιώθει λύπη και απογοήτευση.Το αλκοόλ επιδρά στη χημεία του εγκεφάλου αυξάνοντας το κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης.
Η συχνή χρήση αλκοόλ οδηγεί σε μια δυστυχισμένη ζωή όπου κυριαρχούν οι οικογενειακοί καυγάδες,η χαμηλή απόδοση στη δουλειά,η απώλεια μνήμης και τα σεξουαλικά προβλήματα.
Υπάρχουν αποδείξεις ότι παρόλο που οι άνθρωποι που πίνουν μπορεί να έχουν κτάθλιψη,οι περισσότεροι θα αισθανθούν καλύτερα μετά από μερικές εβδομάδες όταν διακόψουν το ποτό.Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζεται πρώτα το πρόβλημα του αλκοολισμού και μετά η κατάθλιψη.
Αν τα συμπτώματα της κατάθλιψης υποχωρήσουν τότε είναι πολύ πιθανό να οφείλονταν στο ποτό.Αν μετά από τέσσερις εβδομάδες αποχής από το ποτό συνεχίζεται το συναίσθημα της θλίψης,θα πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια ειδικού.
Είναι χρήσιμη η εξωτερίκευση των συναισθημάτων,ιδιαίτερα όταν η κατάθλιψη φαίνεται να συνδέετε με προβλήματα σχέσεων,χωρισμό,πένθος,απώλεια,ανεργία.Η συμβουλευτική είναι χρήσιμη σε αυτές τις περιπτώσεις.Αν πάλι η κατάθλιψη παραμένει και είναι βαριά,το άτομο είναι καλό να παραπέμπεται σε ψυχιατρική βοήθεια.Ο ψυχίατρος μπορεί να συστήσει ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική θεραπεία ή και τα δυο.Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει το άτομο να κρατηθεί μακριά από το αλκοόλ και να συνεχίσει τη θεραπεία του για μερικούς μήνες.Υπάρχουν και κάποια φάρμακα που περιορίζουν τη σφοδρή επιθυμία για ποτό,αλλά αυτά απαιτούν νοσηλεία σε ειδικά κέντρα.
Η θεραπεία για το διπλό πρόβλημα της κατάθλιψης και του αλκοολισμού έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.Απαιτεί συστηματική παρακολούθηση από ειδικό θεραπευτή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου