Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Επιστήμη Κοινωνική Εργασία

Η Κοινωνική εργασία είναι σύγχρονη κοινωνική επιστήμη και επάγγελμα που επιδιώκει την κοινωνική αλλαγή, κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική πρόνοια. Η κοινωνική εργασία διαφοροποιήθηκε από τις άλλες κοινωνικές επιστήμες όπως η κοινωνιολογία τόσο λόγω του εφαρμοσμένου χαρακτήρα της όσο και της συνεχούς εξειδίκευσης των κοινωνικών επιστημών στις αρχές του 20ου αιώνα. Μοιράζεται και δανείζεται θεωρίες ανθρωπολογίας, διεθνούς, κοινωνικής και κοινοτικής ανάπτυξης, ιατρικής, κοινωνιολογίας, νομικής, οικονομίας, πολιτικών επιστημών, φιλοσοφίας, ψυχολογίας κ.α. Πιστεύεται ότι η Κοινωνική Εργασία πρωτοεμφανίστηκε εξαιτίας της ανάγκης αντιμετώπισης των προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετώπιζαν άτομα και ομάδες εξαιτίας πολέμων, οικολογικών καταστροφών, αστικοποίησης, εκβιομηχάνισης ωστόσο περιγράφονται εμπειρίες κοινωνικής εργασίες σε διάφορες χώρες από πολύ παλαιότερα. Για παράδειγμα, στην Ελλαδική ιστορία η κοινωνική εργασία έχει της ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα τόσο από πλευράς κατανόησης του κόσμου μέσα από τα μάτια της φιλοσοφίας όσο και τις φιλανθρωπικές πράξεις και τα πρώτα ανεπίσημα προνοιακά συστήματα. (wikipedia)
 Αφετηρία της Κοινωνικής Εργασίας είναι η ιδέα οτι κάθε άτομο,οποιαδήποτε ηλικίας,είναι δυνατό να έρθει αντιμέτωπο με κάποιο πρόβλημα και να χρειαστεί βοήθεια σε μια πτυχή της προσωπικής,συναισθηματικής ή κοινωνικής του ζωής.
  Βασική της μέριμνα είναι αφενός η πρόληψη,δηλαδή η αποτροπή μιας κοινωνικής δυσλειτουργίας και αφετέρου η αντιμετώπιση,δηλαδή η επίλυση των προβλημάτων που παρεμποδίζουν,περιορίζουν,αναστέλλουν ή και διαστρεβλώνουν την κοινωνική λειτουργικότητα ενός ατόμου,μιας ομάδας,μιας οικογένειας ή μιας κοινότητας.


4 σχόλια:

  1. Καλή αρχή Βάσω!! Είμαι σίγουρη ότι η συμβολή σου σε αυτο το πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο θα είναι καθοριστική. Ένας ευαίσθητος τομέας όπως αυτός, χρειάζεται άτομα σαν εσένα,δραστήρια,με θέληση και αγάπη για το έργο που επιτελούν. Οι συμβουλές σου θα είναι πολύτιμες.
    Νάνσυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή